Falafel burgers

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“Depression is like a bruise that never goes away. A bruise in your mind. You just got to be careful not to touch it where it hurts. It's always there, though.”

The marriage plot, Jeffrey Eugenides 





I haven't posted a savoury recipe in a long time, too long a time. One might think I only eat desserts. So making up for it by posting this killer burger recipe.



Falafel burgers
(vegan, gluten-free)

250 g chickpeas, cooked
1 onion
2 garlic cloves
5cl extra-virgin olive oil
3 cl lemon juice
(big) handful of fresh flat-leaf parsley
handful of fresh cilantro
1 tsp ground cumin
1 tsp ground coriander
1 tsp pink salt
1/4 tsp red pepper flakes
40 g chickpea flour

chickpea flour, to handle
extra-virgin olive oil, to fry

Pulse chickpeas, onion, garlic, olive oil and lemon juice in a food processor and pulse until combined. Transfer to  bowl and stir in parsley, cilantro, spices and chickpea flour. The dough will be very light and  slighty sticky. Heat a skillet and add enough olive oil to fry. With damp hands, form patties with the dough and "dip" in chickpea flour to dry them a bit. Add the burgers to the pan and cook 5 minutes per side, adjusting the heat to make sure they do not brown too quickly.

Then assemble: hamburgers buns, hummus, falafel burgers, black tahini sauce (recipe below), spinach aaaand aubergine crisps. 

Black tahini sauce
(vegan, gluten-free)

60 g black tahini
juice from one lemon
salt
pepper
water, to thin

Combine tahini and lemon juice. Season to taste and add water little by little until you reach desired consistency.


Burgers falafel
(végétalien, sans gluten)

250 g pois chiches cuits
1 oignon
2 gousses d'ail
5 cl huile d'olive extra-vierge
3 cl jus de citron
du persil plat
de la coriandre fraîche
1 c.à c. cumin en poudre
1 c. à c. coriandre en poudre
1 c. à c. sel rose
1/4 c. à c. flocons de piments rouges
40 g farine de pois chiche

farine de pois chiche
huile d'olive 

Mixer les pois chiches, l'oignon, l'ail, l'huile d'olive et le jus de citron au robot. Transférer dans un saladier et ajouter le persil, la coriandre, les épices et la farine de pois chiches. La pâte est légère et colle, c'est normal!
Faire chauffer assez d'huile pour frire les burgers dans une poêle à frire. Avec les mains mouillées, former des burgers avec la pâte puis les faire frire 5 minutes de chaque côté en veillant à ce qu'il ne brunissent pas trop vite (il faudra peut être baisser le feu).

Assembler vos burger selon l'ordre suivant: pain à hamburger, hummus, burger falafel, sauce au tahini noir, feuilles d'épinards et chips d'aubergine!


Sauce au tahini noir
(végétalien, sans gluten)

60 g tahini noir (purée de sésame noir)
le jus d'un citron
sel
poivre
eau

Mélanger le tahini avec le jus de citron. Assaisonner selon votre convenance et ajouter de l'eau pour obtenir une sauce plus ou moins épaisse selon votre envie.

13 commentaires:

  1. Houmous, falafel, aubergines... Tout ce que j'aime!! je n'ai pas encore gouté le tahin black, mais tout ceci est très tentant!

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    1. he he ^^ (l'aubergine n'est plus de saison, c'est dommage!). En fait le noir ne diffère pas du blanc si ce n'est par sa superbe couleur!

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  2. Replies
    1. Vivement qu'il écrive un autre livre!

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    2. On a le temps là par contre haha!

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  3. Tahin noir, addiction. Belle harmonie avec la peau des aubergines.

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    1. Je vois qu'il n'y a pas que moi! J'adore le faire moi-même et avoir un joli pot rempli de ce beau mélange !

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  4. i want this in my bellyyyyyyyyyy.

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  5. Replies
    1. It was super tasty! Thanks for stopping by!

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