Blood orange and poppy seed almond cake

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"Battle not with monsters, lest ye become a monster, and if you gaze into the abyss, the abyss gazes also into you."  
Beyond Good and Evil, Aphorism 146, Friedrich Nietzsche



Blood orange and poppy seed almond cake
(vegan, gluten free)


Candied blood oranges and syrup:

3-4 blood oranges, thinly sliced
20 cl water
200 g raw sugar

Combine water and sugar in a pan and stir on medium heat until sugar dissolves. Add blood orange slices and let it simmer for 7-10 minutes. Transfer the slices on a wire rack and let cool. Set the syrup aside.



Cake:
210 g almond flour
190 g millet flour (or almond flour)
3 g salt
11 g baking powder
25 g poppy seeds
4 flax eggs*
2-3 ml bitter almond extract
150 g coconut oil (liquid)
70 g agave syrup
10 cl almond milk
3 cl apple cider vinegar

Preheat oven to 185°C.
In a bowl, sift together almond flour, millet flour, salt and baking powder. Stir in the remaining ingredients and mix well. Be careful not to overwork the batter. 
Butter a 20-cm (springform, preferrably) cake tin. Arrange orange slices to fill the bottom and cover the sides. Carefully pour batter into the tin. Bake for 40-45 minutes, until a toothpick comes out clean. 
Let cool for a few minutes and then transfer onto a wire rack. Pour the blood orange syrup over the cake and cool completely.

* 1 flax egg = 10 g flax meal + 15 ml water. Let sit for 5 minutes to form gel.


FRENCH:

Gâteau aux oranges sanguines et graines de pavot
(végétalien et sans gluten)


Oranges sanguines confites et sirop:
3-4 oranges sanguines, tranchées finement
20 cl eau
200 g sucre brut (non raffiné)

Dans une casserole, faire chauffer l'eau et le sucre jusqu'à complète dissolution. Ajouter les rondelles d'orange et faire cuire à feu doux pendant 15 minutes. Laisser égoutter les tranches d'orange sur une grille et réserver le sirop.



Gâteau amande - pavot:
210 g farine d'amande (ou poudre d'amande très fine)
190 g farine de millet (ou farine d'amande)
3 g sel
11 g levure chimique
25 g graines de pavot
4 "flax eggs"*
2-3 ml extrait d'amande amère
150 g huile de coco (liquide)
70 g sirop d'agave
10 cl lait d'amande
3 cl vinaigre de cidre


Préchauffer le four à 185°C.
Dans un bol, tamiser les deux farines, le sel et la levure. Ajouter les autres ingrédients et mélanger délicatement (sinon le gâteau sera trop lourd).
Beurrer un moule (à fond amovible de préférence) de 20 cm de diamètre. Tapisser le moule (fond et contour) avec les rondelles d'orange. Verser la pâte dans le moule. Cuire 40-45 minutes, en testant avec la lame d'un couteau.
Laisser refroidir quelques minutes avant de démouler. Verser le sirop sur le dessus pour glacer le gâteau et laisser refroidir complètement.

* 1 flax egg = 10 g de graines de lin moulues + 15 ml eau. Laisser reposer 5 minutes.

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